Термін дозрівання цього сиру становить близько 6 місяців. Жирність сиру «Старий Олендер» — 28,5%. Масова частка жиру в сухій речовині 45%.
Склад: молоко коров’яче, сичужний фермент, молочнокисла закваска, сіль. Сир «Старий Олендер» виділяється насиченим жовтувато-кремовим кольором. Консистенція щільна і тверда, монолітна в центрі, а ближче до країв — злегка крихка. Глазков-дірочок практично немає. Запах — слабкий, приємний, типовий для зрілого сиру з коров’ячого молока. Смак насичений, хоча і не дуже яскравий, доволі багатий, з пряними і пікантними нотками. Дуже легка кислинка і натяк на гірчинку. Тривалий пряне післясмак. Солоність невисока.
Stary Olęder — один з кращих твердих сирів в ціновому діапазоні, його конкуренти: Dziugas. Сир Stary Olęder — один з найбільш універсальних. Його можна додавати в гарячі страви (в пасту, наприклад), в піцу, салати (скажімо, в Цезар, якщо немає пармезану). «Старий Олендер» підійде і для бутербродів, і для сирної тарілки. Краще виймати його з холодильника за годину до подачі (не виймаючи з пакета/упаковки і не нарізаючи), щоб аромат і смак проявилися в повній мірі.